IJs in de wijn?

De trend "On the rocks" is niet langer een taboe

IJs in de wijn?

Datum van publicatie: 18/04/2022

Als het bij de eerste impact misschien op ketterij lijkt, besef dan, aan de andere kant, dat het toevoegen van sommige ijsblokjes aan wijn niet langer een taboe is. Geboren in Frankrijk en inmiddels al meerdere jaren geconsolideerd, heeft deze trend verschillende producenten ertoe gebracht, waaronder die van de Provence, van Gris de Gris van Camargue en zelfs Champagne, om wijnen te produceren die vanaf het begin on the rocks gedronken kunen worden. Zelfs Wine Blogger en de meest geaccrediteerde sommeliers hebben besloten tot het overnemen van deze gewoonte, met het oog op wijnconsumptie op een meer vrijer en persoonlijke manier. 
 

IJs of geen ijs? 

In theorie gaat ijs niet samen met wijn. Er zijn drie fundamentele redenen: als het aan de ene kant klopt dat de temperatuur daalt, verandert aan de andere kant de perceptie van smaak drastisch, waardoor die sensaties van "hardheid", zoals zuurgraad en smaak worden verhoogd. Het wijzigt bovendien sommige componenten, zoals CO2 in mousserende wijnen en, eenmaal opgelost, verdunt het de wijn onherstelbaar. En het is precies met de verdunning dat de aromatische kenmerken en de intensiteit van laatstgenoemde verloren gaan.

In de afgelopen jaren hebben deze trend en een minder traditionele benadering van drinken de greep op de stijve regels volgens het boekje losser gemaakt, waardoor de toevoeging van sommige ijsblokjes, vooral in bubbels, wit en rosé mogelijk wordt. Denk maar eens wanneer de temperaturen gaan stijgen: zijn er steeds meer liefhebbers die kiezen voor een wijnverdunning met ijs, om de frisheid en drinkbaarheid te vergroten. Om nog maar te zwijgen van de toevoegingen van fruit of andere ingrediënten, met als doel een echte zomercocktail te creëren.
Maar hoe kun je de wijntemperatuur verlagen?
 

Op de juiste temperatuur serveren: een kwestie van uren

We weten dat de serveertemperatuur fundamenteel is om de kenmerken van elke wijn het best te waarderen. Om het te verlagen, is de koelkast je geweldige bondgenoot. Voor een rode wijn bijvoorbeeld, zet hem gewoon ongeveer een uur voordat je hem serveert op een frisse plek, terwijl je voor witte wijnen enkele uren nodig hebt. 
En als je haast hebt, omdat je een last-minute diner hebt georganiseerd? Geen paniek, je kunt altijd toevlucht nemen tot de vriezer (30 of 40 minuten zijn al voldoende) of op de klassieke ijsemmer, en een ​​snufje zout toe te voegen om het fusiepunt van de ijsklontjes te verlagen. 
Een ander alternatief kan een glacette zijn, een thermo ijsbox die de fles isoleert, en het opwarmen vertraagt.
 

De "cocktalisatie" van wijn: een niet-voorbijgaande trend

Je zult ze ongetwijfeld ook zelf al een keer geproefd hebben, misschien op een zomeravond of tijdens dat aperitief op het terras enkele jaren geleden. We hebben het over wijncocktails, omdat ze een Sangria of een Ready to Drink, zoals onze Bellini en Mimosa kunnen zijn. Het gebruik van wijn in de mixologie kan niet als een voorbijgaande trend worden beschouwd, omdat er nu al veel voorbeelden zijn van succesvolle drankjes, waarin de wijn (meestal sprankelend of wit) het hoofdingrediënt is. In het bijzonder worden aromatische wijnen gewaardeerd: een Muscat met ijs en munt is bijvoorbeeld perfect in de zomer, evenals de onvermijdelijke Prosecco (of Prosecco Rosé) in de verschillende varianten van een Spritz. En nogmaals, een Riesling waaraan limonade en vers fruit, zoals aardbeien, appels of sinaasappels, wordt toegevoegd, is een echt juweeltje voor een aperitief buiten het boekje.
 

Ongeacht welke theorie de vookeur heeft, het belangrijkste is om die te kiezen die tegemoetkomt aan onze smaak, op de manier die we prefereren. Wijnconsumptie moet een omhelzing zijn en een plezier voor het gehemelte. Als je het lekker vindt en de context het mogelijk maakt, waarom voeg je dan geen ijsblokjes toe? 
 

 

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog