Zomerse zwarte truffel: hoe combineer je die met wijn?

Tussen traditie en experiment, een nieuwe klassieker

Zomerse zwarte truffel: hoe combineer je die met wijn?

Datum van publicatie: 15/06/2022

Wanneer we het hebben over de zwarte zomertruffel, kan men niet nalaten om niet te denken aan de beslissende en onmiskenbare smaak die haar onderscheidt. Om geen fouten te maken, is het echter noodzakelijk om de te combineren wijn met de zomer zwarte truffel goed te evalueren.

De zwarte zomertruffel soorten en hun kenmerken

Tussen de vele curiositeiten over de truffel is het goed om te weten dat er ongeveer 100 verschillende soorten zijn, maar er zijn slechts 9 eetbare truffels. De zwarte zomertruffel wordt ook Scorzone genoemd en is, vergeleken met de andere truffels, de goedkoopste en meest voorkomende. In feite is hij beschikbaar gedurende de hele warme periode van het jaar, van mei tot september. De prijs van de zwarte zomertruffel kan variëren, van 50 tot 250 euro per kilo, op basis van zijn grootte en beschikbaarheid.

Niet te verwarren met de fijne zwarte truffel, lijkt de zwarte zomertruffel erg op de laatste, behalve het interne deel, Gleba genaamd, die een kleur heeft, variërend van hazelnoot tot geel, gekenmerkt door talloze witte strepen. Een ander onderscheidend element van de zwarte zomertruffel is de smaak, beslissend maar niet overdreven sterk, die aan champignons herinnert, in het algemeen meer delicaat dan andere soorten truffels. Het is daarom geen wonder dat al deze kenmerken de zomertruffel tot de meest gebruikte door truffelliefhebbers maakt.

Wat zijn de beste wijnen om te combineren met de zwarte zomertruffel?

Het beantwoorden van deze vraag is niet eenvoudig, zelfs niet voor wijnmakers, omdat de factoren die rekening moeten houden met de juiste truffel- en wijncombinatie anders zijn. Het combineren van wijn met de zwarte truffel, kostbaar of zomer is echter eenvoudiger dan de combinatie met de witte truffel, met een meer beslissende smaak.

De eerste factor om rekening mee te houden is het gerecht in zijn geheel, het evalueren van de combinaties met alle ingrediënten van het gerecht. Het is daarom een uitstekend advies om seizoensinvloeden en territorialiteit van voedsel en wijnen te evalueren, voor de beste combinaties.

Een ander belangrijk element om in gedachten te houden is dat de truffel, vanwege zijn sterke smaak, niet moet worden gecombineerd met te gestructureerde of aromatische wijnen, om de totale dekking van zijn smaak niet te verliezen.

Potentieel kan de zwarte zomertruffel worden begeleid door witte wijnen, in combinatie met pasta en rode wijn, als het gaat om vleesgerechten. De wijnen die worden onderworpen aan rijping zijn de favoriet om de smaak van de truffel te verbeteren, zoals de Oltrepò Pavese Riesling Doc, de Fiano, de Verdicchio of de Gavi.

Voor de meest uitgebreide gerechten zou je de Barolo DOCG, de Amarone, de Chianti DOCG Riserva Selvato en de Pinot Nero kunnen kiezen.

Wat de bubbels betreft, zijn ze niet aanwezig bij de meest aanbevolen combinaties. Als je echter niet zonder kunt, is het noodzakelijk om te kiezen voor bubbels die worden onderworpen aan lange verfijningen en met verminderde zuurgraad, zoals een spumante Metodo Classico of een champagne om te combineren met gebakken en vettige gerechten die goed geschikt zijn om het vet in het gehemelte af te spoelen.

En in de keuken? Gebruik en combinaties van de zwarte zomertruffel

Elke variëteit is geschikt, de truffel zal altijd die unieke en onmiskenbare touch toevoegen aan de gerechten. De sterke en karakteristieke smaak van de truffel, zo niet correct gecombineerd, zal echter de andere smaken uitschakelen of overheersen; daarom wordt het niet aanbevolen om haar te combineren met te verfijnde en uitgebreide gerechten, met specerijen en sauzen.

Vooral de zwarte zomertruffel is de meest gebruikte variëteit om haar bij worstjes, kazen, sauzen, oliën en op truffel gebaseerde kruiden te nuttigen. Een verder kenmerk van de zwarte zomertruffel is dat deze, in tegenstelling tot de witte truffel, ook kan worden gebruikt tijdens het koken. Daarom wordt ook geadviseerd haar te gebruiken in combinatie met warme gerechten of om vullingen te maken. Het wordt echter altijd aanbevolen en het heeft de voorkeur om de geschaafde truffels pas aan het einde van het kookproces toe te voegen.

Zwarte zomertruffel: de klassieke traditionele recepten

ricette tartufo nero

 

De zwarte zomertruffel, net als alle andere truffels, geeft de voorkeur aan combinaties met delicate en eenvoudige gerechten, om de organoleptische achtergrond in al zijn pracht terug te geven. Om te voorkomen dat de smaak van de truffel wordt bedekt en verdwijnt door andere ingrediënten, bieden de chef-koks en traditie geweldige klassiekers aan, zoals uovo al tegamino con tartufo. Desondanks, met de komst van de zomer, waarom probeer je niet eens innovatieve gerechten, zoals garnalen in een veganistische saus met zwarte zomertruffel en gefrituurde pompoen bloemen met truffelhoning. Gemakkelijk en snel te bereiden, vormen ze de perfecte gerechten voor een zomerse lunch aan zee.

Degenen die uit de "comfortzone" willen komen en in de keuken willen experimenteren, zonder de truffel te verspillen, hoeven zich geen zorgen te maken: er zijn recepten die misschien ongebruikelijk lijken maar een absolute winnaar zijn. Denk maar aan sushi met truffel of gastronomische broodjes.

Verover je gasten: ontdek de truffelspecialiteiten van Giordano Wijnen en kies je favoriete wijn om te combineren met de zwarte zomertruffel!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog