TAG: Wijnglazen

Wijnglazen: hoe kies je het juiste glas dat past bij elke gelegenheid

Van bubbels tot belangrijke rode wijnen, elke wijn heeft zijn eigen glas en elk glas heeft zijn eigen geheimen

Wijnglazen: hoe kies je het juiste glas dat past bij elke gelegenheid

Datum van publicatie: 03/10/2022

We weten dat je het leuk vindt om te toosten en je weigert nooit om een goede wijn te ontkurken, hoewel... weet je zeker dat je de juiste wijnglazen hebt? Goed drinken betekent ook dat je hier op moet letten: elke wijn heeft om een ​​goede reden zijn eigen glas! Laten we samen kijken hoe je de juiste glazen kiest, omdat het belangrijk is de meest geschikte te gebruiken op basis van het label dat je ontkurkt en hoeveel soorten er zijn (veel, je zult het zien!).

Wijnglazen: omdat het belangrijk is om de juiste te kiezen

Het ziet eruit als een detail, maar dat is het helemaal niet: een glas kan je veel dingen over de wijn vertellen voordat je deze zelfs hebt geproefd, daarom is de vorm zo belangrijk.

Laten we bijvoorbeeld het iconische gebaar van het rond draaien van het glas eens bekijken (zo dierbaar voor sommeliers, maar ook voor de winelovers van over de hele wereld): het is niet alleen gedaan voor de show, het is essentieel om de wijnen te laten oxygeneren die lange tijd afgesloten waren in de flessen. Een prachtig gestructureerde rode wijn, zoals de AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG, moet je bijvoorbeeld eerst ruiken voordat je hem proeft: probeer hem eens in het juiste glas en je zult het verschil proeven vergeleken bij elk ander glas!
Voor een jonge wijn of gewoon voor een frisse en delicate witte wijn, zoals de BIANCO VENETO IGT CA' MERLETTO, is een minder breed wijnglas prima, die de geuren naar de neus leidt: het zijn zeer delicate aroma's, ze moeten zich niet verspreiden in een groot glas dat vaak de neiging heeft de vloeistof veel te beluchten. 

Ten slotte, wanneer je de wijn in het juiste glas schenkt, kun je ten volle de kleur waarderen en, voor de bubbels, ook de perlage. Het is geen toeval dat bijvoorbeeld de fluitglazen zo strak en hoog zijn: het is een plezier om al die bubbels naar boven te zien borrelen, het geeft onmiddellijk een gevoel van vreugde en feestvieren, maar dat niet alleen ... stel je voor dat je geniet van een lekker frisse RIBOLLA GIALLA in een veel te breed glas: het zou meteen een gedenkwaardige toost worden, maar niet om de juiste redenen! Rustig, we zullen zeer binnenkort in detail praten over alle soorten glazen en alles zal veel duidelijker voor je worden. 

In de tussentijd, ongeacht welke cin cin je in gedachten hebt, als je het juiste glas kiest, zul je niet alleen meer charme hebben en heel erg professioneel lijken, maar je zult volledig genieten van het label dat je ontkurkt met al zijn eigenaardigheden. Kijk goed voor het juiste glas!

Wijnglazen: wat zijn de fundamentele kenmerken

Als je een winelover bent, weet je het misschien al: het is heel belangrijk om de juiste termen te gebruiken als het gaat om wijn en, zelfs in het geval van de glazen, is het belangrijk om de onderdelen goed te kennen: hier vind je een korte en nuttige uitleg over de kenmerken van een wijnglas.

 • De glasmond is het hoogste deel van het glas, waaruit de wijn gedronken wordt en kan een min of meer brede opening hebben.
 • De buik, zoals je kunt voorstellen, is het centrale deel van het glas dat de wijn bevat: zoals we al eerder zeiden, kan deze min of meer breed zijn, afhankelijk van het label dat wordt geproefd.
 • De steel (of stengel) is het centrale deel: het maakt het glas slanker en eleganter, maar heeft ook een zeer praktische functie, in feite door het glas aan de steel vast te houden blijft de wijntemperatuur behouden (door de buik van het wijnglas vast te houden zal de warmte van de hand de wijn verwarmen)
 • Ten slotte is de voet het platte gedeelte waarmee het wijnglas wordt ondersteund, maar het is ook een uitstekend punt om vast te pakken (zoals je vaak hebt gezien door deskundige sommeliers).

Wijnglazen: alle modellen voor jouw tafel

Nu je alle delen van een wijnglas kent, kunnen we in de fascinerende wereld van het proeven met kristal betreden: hier zijn alle soorten glazen met hun kenmerken en enkele suggesties om ze te gebruiken. Ben je nieuwsgierig geworden, toch?

 • De Ballon is wijdverbreid en, laten we eerlijk zijn, zelfs zeer fascinerend: het is een rond, laag en zeer groot glas, precies ontworpen om de wijn erin te laten draaien zodat de zuurstof goed circuleert en alle geuren, die het bevat, vrijkomen. Het is ideaal voor gestructureerde rode wijnen met weinig tannine.
 • Het Bordeaux glas daarentegen is dikbuikig en breed, vaak met een lange steell: het is uitstekend geschikt voor het proeven van rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Brunello, omdat de wijn erin verder kan decanteren, waardoor alle "verborgen aroma's" worden verspreid.
 • De Gran Cru (of Bourgogne) is de grootste onder de glazen (en laten we eerlijk zijn, zelfs een beetje omvangrijk om in de keuken te hebben). Hij kan een rechte mond of een fijne drinkrand hebben: dankzij deze functie en de verbreding ervan bevordert het de verspreiding van de aroma's en is het ideaal voor het proeven van een goede Barolo of een pinot Nero.
 • De Renano, die je misschien bekend klinkt, heeft een brede buik en een smalle mond om tertiare aroma's waar te nemen, geproduceerd door de rijping van de wijn. Daarom is het ideaal voor gestructureerde witte wijnen, zoals Sauvignon of Riesling.
 • Het tulpglas is een klassieker die niet in je kristal mag ontbreken (misschien maar slechts 6, maar het is altijd beter om ze te hebben). Zijn wijd uitlopende mond, breder dan de buik, maakt hem perfect voor jonge en frisse witte wijnen, zoals een Chardonnay of een Verdicchio.
 • Het fluitglas, dat zo genoemd wordt omdat de vorm aan een fluit herinnert, heeft, zoals je verwacht, een smalle en langwerpige vorm om de ruimte te beperken waarin de wijn wordt geschonken. Als glas voor bubbels zou het jammer zijn om al die vrolijke perlage te verspreiden voor overmatige oxygenatie, vind je niet?
 • De Asti beker (eenvoudigweg bekend als beker) laat je onmiddellijk denken aan de toosten van de grote Gatsby: het heeft een half bolvormige en afgeplatte buik die eindigt in een zeer grote opening en heeft een echte retro-charme. Het is het perfecte glas voor de Moscato d'Asti of voor zoete en aromatische mousserende wijnen, juist omdat haar vorm de meest intense aroma's minder "vervelend" maakt.

Nu je alle geheimen kent om het juiste glas te kiezen, moet je gewoon een aantal speciale labels van Giordano proeven: laat jezelf inspireren en kies de wijn waarmee je graag in gezelschap toost. Het is gepast om te zeggen "hef de glazen"!