Langhe, Roero en Monferrato: een september onderweg

Plaatsen vol dingen om te ontdekken: wijngaarden die hele heuvels bedekken, wijnkelders uitgehouwen uit steen en geheime verhalen achter de onvergetelijke wijnen.

Langhe, Roero en Monferrato: een september onderweg

Datum van publicatie: 08/09/2020

September is altijd een belangrijke maand voor afspraken: het is in deze dagen dat de eerste balansen van het afgelopen jaar worden opgemaakt, goede voornemens worden gemaakt en nieuwe projecten worden gestart. We hebben besloten u weer te verwelkomen en wensen u een heel goed begin door u naar Piëmont te brengen. Deze regio met eeuwenoude tradities heeft een werkelijk ongeëvenaard cultureel erfgoed: hier zijn vier sites die erkend zijn als werelderfgoed van UNESCO, waarvan er één te maken heeft met onze passie, wijn. U zult begrepen hebben dat we het hebben over Langhe, Roero en Monferrato, 10 duizend hectare grondgebied verdeeld in unieke gebieden vanwege hun kostbaarheid.

Laten we beginnen bij de Langa del Barolo, die zich uitstrekt naar het zuiden. Hier wordt een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld geboren, waarvan de naam (net als dat van het land waarin het is geboren) is afgeleid van Villa Barogly, de naam waarmee het kasteel van Barolo werd aangeduid in 1200. Hij wordt beschouwd als de edelste wijn van Piëmont en in feite heeft zijn geschiedenis te maken met de adel: er wordt gezegd dat: aan het begin van de negentiende eeuw de markiezin van Barolo 300 carrà (karvaten) aanbood aan koning Carlo Alberto die zo onder de indruk was dat hij het hele wijndruivenras wilde kopen. Als u uzelf ook de uitstraling van een echte aristocraat wilt geven, hoeft u alleen maar de Barolo DOCG 2014 en de Barolo DOCG Riserva 2013 te proberen.

We gaan noordwaarts richting de heuvels van Barbaresco. Volgens de legende leefden hier Ligurische Keltische populaties, omringd door een bos, en toen de Romeinen het gebied koloniseerden, zaagden ze de bomen om en begonnen ze druiven te verbouwen, waarvan de naam, net als die van de plaats, is afgeleid van de "barbarica silva": het bos van de barbaren vóór de komst van de Romeinen.

We steken de grens over naar het oosten richting Nizza Monferrato, het teeltgebied van de Barbera druif. De etymologie van deze naam staat nogal ter discussie. Volgens sommigen heeft Barbera een oorsprong die teruggaat tot de periode tussen 1246 en 1277: in de kerk van Sant'Evasio, in Casale Monferrato, verhuurden de kanunniken kavels van 4 velden aan de boeren, zodat ze konden worden bewerkt en planten "de bonis vitibus Berbexinis ”, of Berbesine wijnstokken, een druivensoort die in het gebied werd verbouwd teruggaand tot aan het jaar 1000 en verbonden is met historische Piemontese achternamen, zoals Barbero, Barberi en Barberis. Volgens anderen lijkt de etymologie van de naam Barbera te zijn afgeleid van de naam vinum berberis, een gefermenteerd sap van wilde bessen geproduceerd door de zuurbes plant genaamd, Berberis Vulgaris, vroeger geconsumeerd ten noorden van de Alpen, maar genoot een goede reputatie in het laatmiddeleeuwse Piëmont, omdat het therapeutische eigenschappen moest bezitten. Ten slotte verbinden weer anderen de naam van de Barbera druif met het middeleeuwse Latijnse Barberus in de betekenis van onstuimig, agressief, ontembare, met een toespeling op het sterke, ruwe karakter van de wijn die van deze druiven wordt gemaakt: proeven is geloven! We stellen drie uitdrukkingen van deze uitstekende wijn voor: Barbera D’Alba DOC, Barbera D’Asti DOCG Superiore, Barbera DOC Piemonte.

Uiteindelijk komen we aan in Canelli, vooral bekend van de teelt van de Moscato Bianco, een wijndruivenras waaruit een van de meest geëxporteerde Italiaanse mousserende wijnen ter wereld wordt geproduceerd.

Deze plaatsen bieden nog steeds veel dingen om te ontdekken en terwijl u uw volgende uitstapje organiseert, misschien in dit gebied, raden we u aan om dit te doen door de wijnen te proeven die we hier hebben aanbevolen, zodat u niet onvoorbereid aankomt :)

Goede reis!