Is jouw wijnvoorraad bijna op? Geef je wijnkelder dan een nieuwe look

De labels die niet mogen ontbreken, van Chianti tot Chardonnay

Is jouw wijnvoorraad bijna op? Geef je wijnkelder dan een nieuwe look

Datum van publicatie: 10/01/2022

Heb je gedurende de feestdagen in overvloed getoost en heb je geen wijn meer om van te genieten? Als jouw wijnvoorraad een nieuwe refill nodig heeft, volgen hier enkele waardevolle suggesties om een ​​kelder opnieuw te creëren die een echte wine lover waardig is. Want je weet het: het bezitten van de juiste fles kan de sfeer verlichten, de smaak van een gerecht versterken (of bederven) en in het algemeen het verloop van een hele avond veranderen.

Dus hier zijn de wijnen die niet mogen ontbreken in jouw nieuwe wijnkelder, van de traditionele rode wijnen tot de meest modieuze bubbels. Ben je klaar? Laten we beginnen!

 

Rode wijnen voor de winter (en dat niet alleen)

Natuurlijk, Kerstmis en ook Oud en Nieuw hebben we inmiddels achter ons gelaten, maar de winter is net begonnen en we moeten een manier vinden om ons op te warmen. Doe je het ook liever "op de oude manier", dan is een goed glas rode wijn alles wat je nodig hebt. In deze periode geven we de voorkeur aan meer gestructureerde en intense rode wijnen, gekenmerkt door een mooie kruidigheid en met een goed alcoholgehalte. Kies bijvoorbeeld de Appassimento Rosso, een volle wijn geboren uit een warm en gepassioneerd land: Apulië. Dezelfde lijn volgend is het onmogelijk om een ​​Chianti Riserva te missen, perfect passend bij de meest sappige vleesgerechten, maar dat niet alleen. Als je het aan jouw gasten wilt serveren, verras hen dan door hen het verhaal en de curiositeiten van deze wijn, zoon van Toscane, te vertellen: zo maak je een geweldige indruk...

Voor een complete wijnkelder, vergeet niet om ook lichtere en beter drinkbare wijnen opzij te zetten, ideaal voor eenvoudigere en gezelligere gelegenheden. Een Bonarda dell'Oltrepò Pavese en een Merlot zijn verstandige keuzes, gezien hun grote veelzijdigheid.

 

Witte wijnen: een slokje frisheid

Zoals de algemene regel voorschrijft, is witte wijn samen met vis de meest geschikte combinatie. Sterker nog, er zijn nog vele andere even geslaagde combinaties mogelijk: kies gewoon de juiste wijn! Een passepartout om zeker in gedachten te houden is een Chardonnay, fruitig en met een mooie persoonlijkheid, dankzij een medium-complexe aromatische textuur en gekenmerkt door een honingzoete en delicate afdronk.

Want als de hoofdrolspelers meer pittige gerechten zijn, bijvoorbeeld die van de etnische keuken, is het altijd handig om een ​​Müller Thurgau bij de hand te hebben: de knapperige vitaliteit en de frisse en belangrijke aromatische set zijn kenmerken die bij gerechten met intense smaken goed passen, waardoor alle nuances worden versterkt.

 

De bubbels die (nog) een feestje weten te maken

Het maakt niet uit of er geen speciale gelegenheid is om te vieren: het is altijd het juiste moment voor de bubbels. Van het geïmproviseerde glas, nadat je klaar bent met het voorbereiden van de toost tot aan de verjaardag van een aantal van je vrienden, je kunt gemakkelijk het excuus vinden om ze te ontkurken. Daarom is voorbereid zijn het enige wat je kunt doen (een toost weerstaan, dat is uitgesloten...). De meest klassieke Venetiaanse bubbel, evenals de koning van het aperitief, de Prosecco, mag zeker niet ontbreken in de wijnkelder van een liefhebber zoals jij.

Maar voor al die keren dat je meer wilt durven en je wilt laten verwennen met een bepaald glas met grote finesse, kun je jezelf beter richten op een Rosé Spumante Millesimato: felroze kleur, hints van aalbessen, frambozen en citrus in de afdronk, en een overweldigende frisheid. Deze mousserende wijn is niet gemaakt om lang in de fles te blijven. Een advies? Probeer hem ook eens met sushi, je zult zien wat een verrassing...

En zo heeft jouw wijnkelder weer opnieuw vorm gekregen. Maar onthoud, dit is nog maar het begin...

Proost!

 

 
Bekijk de inhoud
Zoek in het blog