De beste Apulische wijnen? Ontdek de uitmuntendheid van deze regio!

Een reis door het uitmuntend Apulië, wijnen en gastronomische specialiteiten die perfect zijn om een van de meest door liefhebbers geliefde regio's van goede smaken uit Italië te ontdekken

De beste Apulische wijnen? Ontdek de uitmuntendheid van deze regio!

Datum van publicatie: 04/06/2019

Betoverende kusten, fabelachtige landschappen, een enogastronomische traditie die gourmet liefhebbers van over de hele wereld verliefd maakt: Apulië is dit en nog veel meer. Als het nog te vroeg is om een mediterrane vakantie te organiseren om deze prachtige regio te ontdekken, is het nooit te vroeg om een gastronomische reis te ondernemen... en in het glas! Hier zijn enkele van de meest gewaardeerde regionale lekkernijen die een oprechte liefhebber voor niets in de wereld hoeft op te geven.

Uitmuntendheid van Apulië: te ontdekken wijnen en delicatessen

Rode wijnen

Vini rossi pugliesi e piatti tradizionali in abbinamento

Er zijn wijnen die geen introductie behoeven, ze zijn zo geliefd en bekend. De Primitivo di Manduria is ongetwijfeld een van deze. Een rode wijn met grote traditie, onnavolgbaar qua smaak en suggestiviteit, perfect om weelderige rijke gerechten te begeleiden. Het is zeker niet de enige volle wijn die de aandacht van een liefhebber verdient: onder de rode wijnen neemt Negroamaro nog altijd een speciale plaats in onze rangorde in: dankzij zijn structuur en aroma's past hij perfect bij op vlees gebaseerde tweede gangen, en gaat de uitdaging aan met pittige smaken. Nog een prominente vertegenwoordiger van wijnen uit Apulië? Direct uit onze wijnkelders van Torricella, de Exclusieve Rosso Puglia IGT "Gouden Etiket": van alleen Salento druiven, een wijn gepolijst door rijping in eiken vaten, uniek door zijn inspiratie en absolute oenologische zuiverheid.

En nu komen we aan de geneugten van de tafel! Op onze reis naar Apulië, als in het glas rode gestructureerde en uitnodigende wijnen nodig zijn, volgen hier onze combinatie suggesties: Cappello del Gendarme, een rustieke cake gevuld met varkensvlees, ham, eieren, kaas en kalkoenvlees. Een explosie van smaak, lauwwarm geconsumeerd, is dit een paradijselijke ervaring! Mis niet de Brasciole, paardenvlees rolletjes gevuld met kappertjes en pecorino. Alle bereidingen met cardoncello paddenstoel en lampascione zijn erg smakelijk: de laatste is een bosui met zijn licht bittere, onmiskenbare smaak. Vleeswaren en kaas vormen altijd een goede combinatie bij rode wijn, met name de gekruide en gerijpte.

Witte wijnen

Vini bianchi pugliesi e le migliori ricette regionali per accompagnarli

Het unieke karakter van Apulië biedt ook geurige en lichte witte wijnen, vol met uitnodigende suggesties. Chardonnay heeft een bijzonder geschikt gebied in deze regio gevonden en biedt een aantal etiketten van grote betekenis. In Torricella vinifiëren we een dubbele versie van Chardonnay: Chardonnay Puglia IGP Biologico, sensueel en fruitig, en Chardonnay Salento IGT Esclusivo "Gouden Etiket", een witte wijn die territoriale inspiratie weet te combineren met adembenemende internationale sensaties. Fiano en Malvasia completeren het beeld van de Apulische voorstellen, twee veelzijdige en eclectische wijndruivenrassen, die in Apulië het leven schenken aan levendige, frisse en zeer fascinerende wijnen.

Welke specialiteit serveert u bij deze etiketten? De Tiella aardappelen, rijst en mosselen mogen niet ontbreken, een echte aanrader: een gerecht dat zich richt op boeren smaken en zeegeuren en erin slaagt om de dubbele ziel van de regio het best tot uitdrukking te brengen. Erg smaakvol is ook de Puddica, een typische zachte en smakelijke focaccia uit Brindisi. Bij een witte wijn uit Apulië zou het zonde zijn om geen gerecht van Orecchiette met cime di rape te proeven, een must voor lekker eten!

Rosé  wijnen

Vini rosati pugliesi e migliori ricette tradizionali per esaltarne i sapori

Altijd op zoek naar nieuwe wijnen om te proeven? Kiezen voor een rosé is een goed idee. Apulië heeft ook veel te bieden op dit gebied. Verrukkelijk is de Primitivo Rosé, een meer delicate variant van de klassieke Primitivo: een frisse, uitnodigende wijn met een rijk en complex bouquet. De Exclusieve Gouden Etiket lijn van onze wijnkelders biedt ook een roze etiket: de Rosato Puglia IGT is harmonieus en goed uitgebalanceerd, aangenaam fris en heeft een interessante aromatische textuur.

Als afsluiting van onze reis onder de Apulische specialiteiten, ontdekken we enkele heerlijke visgerechten. De Scapece gallipolina is een onvermijdelijke street food op lokale beurzen en feesten. Het is een bak met gefrituurde kleine vis, gemarineerd met paneermeel in veel azijn en saffraan. De Scapece gallipolina wordt gepresenteerd in een houten kuipje, bestaande uit afwisselende lagen van vis en brood. De Polpo alla pignata is ook overheerlijk: de octopus wordt gekookt in een terracotta pot met tomaat, ui, peterselie, EVO olie en peper. Mals en smakelijk, het is een gewoon onweerstaanbare tweede gang.

Photo credit: StoryTravelers and StoryTravelers on Visual hunt / CC BY-ND

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog