Welke zijn de meest populaire druivensoorten ter wereld?

Italiaanse en dat niet alleen: ​​ontdek de ranglijst

Welke zijn de meest populaire druivensoorten ter wereld?

Datum van publicatie: 11/10/2021

In Italië wordt de wijnstok verbouwd sinds het tweede millennium voor Christus. In al deze eeuwen heeft het wijnerfgoed grote veranderingen ondergaan, van de introductie van de zogenaamde "internationale druivensoorten" tot de herontdekking en verbetering van inheemse druivensoorten. Transformaties hebben plaatsgevonden en zijn nog steeds aan de gang in de rest van de wereld, waar toenemende specialisatie en meer aandacht voor duurzaamheidsvraagstukken voortdurende aanpassing van de productie vereisen.

Maar welke zijn de meest populaire druivensoorten ter wereld? En in Italië? Laten we een stap terug doen om deze vragen te beantwoorden...

 

Druivensoorten: hoeveel zijn er?

Als je dacht dat de enige manier om een ​​druivensoort te onderscheiden de kleur van de druiven was, dan zul je verrast zijn te ontdekken dat er ook een andere classificatie bestaat, gebaseerd op territorialiteit en historische oorsprong. In feite kunnen de druivensoorten:

  • autochtoon zijn, dat wil zeggen degenen die een sterke historische band hebben met het gebied waarin ze worden verbouwd. Ze bezitten sterke eigenaardige kenmerken, waardoor ze in feite "uniek" zijn. Met andere woorden, een druivensoort die afkomstig is uit een bepaald gebied waar hij altijd is verbouwd ​​en alleen dáár het allerbeste tot zijn recht komt. Voorbeelden hiervan zijn de Arneis in Piemonte, de Aglianico in Campania en Basilicata of de Inzolia op Sicilië.
  • lokaal, of verspreid zijn over een groter gebied dan de inheemse bevolking, maar nog steeds beperkt. Ze kunnen met goede resultaten worden verbouwd, zelfs in andere gebieden dan de oorspronkelijke.
  • nationaal zijn, dat wil zeggen druivensoorten die wijdverbreid zijn in het grootste deel van het land, soms in bijna het hele nationale grondgebied, zoals de Sangiovese of Trebbiano in Italië.
  • internationaal zijn, degene die afkomstig zijn uit het buitenland en in de loop der jaren ook in Italië zijn getransplanteerd en deel zijn gaan uitmaken van ons oenologisch erfgoed. Ze zijn meestal van Franse oorsprong, zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc. Ze passen zich gemakkelijk aan verschillende klimaten en omgevingscondities aan, daarom vinden we ze bijna overal.

De meest populaire druivensoorten ter wereld

Er zijn ongeveer 6.000 druivensoorten in de wereld, waarvan er vele in Italië worden verbouwd. Maar het primaat voor de meest voorkomende druivensoort gaat niet naar een Italiaanse, maar naar de internationale Cabernet Sauvignon. Oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk, meer bepaald in de regio van Bordeaux, geeft hij leven aan wijnen met een geweldige structuur en karakter, met een goed potentieel op het gebied van rijping. We vinden hem vaak gemengd met Merlot en soms ook met Cabernet Franc, in de zogenaamde "Bordeaux-mix". En Merlot is de op één na meest geteelde druif ter wereld. Gekenmerkt door een vroege rijping, kan hij zeer goed groeien en zich uiten, zelfs in gebieden waar de temperatuur een beperkende factor kan zijn. Daarna volgt de Airén, een uit Spanje afkomstige witte druivensoort, evenals het hoofdbestanddeel van Brandy, samen met de Spaanse (rode) Tempranillo. Lange tijd beschouwd als een rustieke wijn en van minder groot belang, heeft Tempranillo de afgelopen decennia ook in de Nieuwe Wereld een toenemende consensus gemerkt, vooral in Australië, Californië en Argentinië.

En wat te denken van een Chardonnay? Deze uit Frankrijk afkomstige druif staat op de vijfde plaats. Op grote schaal gebruikt voor de productie van champagne en, in Italië, voor mousserende wijnen volgens de klassieke methode, wordt ze gekenmerkt door een vrij hoog alcoholgehalte en een vrij hoge zuurgraad. De geuren zijn die van appel en banaan, maar kunnen bij rijping op hout evolueren naar vette en complexe aroma's en sensaties.

 

En in Italië?

Vóór de komst van phylloxera, een echte plaag voor de Europese wijnbouw aan het einde van de negentiende eeuw, waren er in Italië duizenden verschillende druivensoorten, elk met specifieke kenmerken. Sinds die tijd is het wijnbouwerfgoed van het continent sterk verkleind, om vervolgens in de naoorlogse jaren de tegenovergestelde trend te ondergaan: het planten van zeer productieve druivensoorten, ten koste van de kwaliteit. Het is pas in de afgelopen 30 jaar, mede dankzij de overgang naar een meer gespecialiseerde wijnbouw, dat we weer de voorkeur geven aan druivensoorten van hogere kwaliteit, zelfs ten koste van het verminderen van de productievolumes. Daarom zijn er ook internationale druivensoorten in Italië gearriveerd, die grotendeels al aanwezig waren in Italiaanse wijngaarden vóór de phylloxera. Over het algemeen blijft het aantal druivensoorten in Italië nog steeds erg hoog. Ons land is inderdaad het land met het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld!

Maar welke zijn de meest voorkomende druivensoorten in Italië? Op de eerste plaats vinden we de Sangiovese, prins onder de zwarte druivensoorten van Toscane, evenals de meest voorkomende autochtone rode druivensoort van Italië. Het is een druivensoort die heel verschillende uitdrukkingen kan afgeven, afhankelijk van het klimaat en de hoogte waarop hij wordt verbouwd. Over het algemeen heeft hij zeer intense aroma's van kersen, pruimen en viooltjes, een uitgesproken tannine en een goed alcoholgehalte. Om deze reden lenen wijnen gemaakt van Sangiovese, zoals de Chianti, Brunello di Montalcino en Morellino di Scansano, zich goed voor rijping.

Op de tweede plek volgt de Montepulciano, ook voornamelijk geteeld in Midden-Italië. Van deze druivensoort worden gestructureerde, intense wijnen verkregen, met een grote aromatische complexiteit en een goed alcoholgehalte. Hij geeft uitstekende resultaten wanneer hij puur wordt gevinifieerd, maar minacht het gezelschap van Sangiovese ook niet om melanges met een geweldig karakter te creëren.

De derde trede van het podium wordt ingenomen door Glera, waarvan de druiven voornamelijk worden gebruikt voor de productie van Prosecco. De productie is daarom geconcentreerd in Veneto, de thuisbasis van deze mousserende wijn volgens de Martinotti-methode, die over de hele wereld wordt gewaardeerd en een ongeëvenaarde bondgenoot vormt voor aperitieven.

Onder de andere meest populaire druivensoorten in Italië vinden we de internationale Pinot Grigio en Merlot. De eerste, een witte druif, komt oorspronkelijk uit de Bourgogne, waar ze nog steeds het grootste aantal hectaren wijngaarden bestrijkt. Hier in het prachtige land heeft ze zich voornamelijk verspreid in Friuli, Lombardije, Veneto en Alto Adige. Merlot, ook van Franse afkomst, heeft bijna overal een thuis gevonden, van de regio's van Noord-Italië tot Toscane. Hij is in staat om zowel gestructureerde wijnen tot leven te brengen, vooral wanneer rijping in barriques plaatsvindt, maar is ook jong drinkbaar.

 

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog