Siciliaanse wijnen, een geweldige traditie om te ontdekken

Wijn van SiciliŽ is de vrucht van een oude passie: ontdek de belangrijkste wijnen van deze regio, hun geschiedenis en enkele tips om er beter van te genieten

Siciliaanse wijnen, een geweldige traditie om te ontdekken

Datum van publicatie: 11/09/2019

Wijnliefhebbers weten het: een Siciliaans rode wijn raakt uw hart en tegelijkertijd heeft een witte wijn geproduceerd in dit magische land een onweerstaanbare charme en karakter. De belangrijkste wijnen? Nero d'Avola, Syrah, Nerello Mascalese, Grillo, Cerasuolo, Etna ... en de lijst kan nog lang doorgaan!

Hier zijn 5 punten van alles wat u moet weten over Siciliaanse wijnen, en vooral waarom u op het punt staat uw hoofd ervoor te verliezen.

Siciliaanse wijnen

Wat zijn de belangrijkste Siciliaanse wijnen

Vini siciliani, tre etichette da scoprire

Sicilië is een land van geweldige wijnen. Een wijnkenner wordt echt in verlegenheid gebracht om een keuze te maken, wanneer hij het Sicilië van de wijnen begint te verkennen. Zo'n groot assortiment kan verwarrend zijn, vooral wanneer het aanbod voortreffelijk en inspirerend is, zoals in het geval van deze prachtige regio. Laten we de wijnkeuze beperken tot 3 wijnen die alle gepassioneerde wijnliefhebbers minstens één keer moeten proeven:

  • Nero d’Avola, een rode wijn met een unieke sensorische rijkdom, warm en een goede body
  • Syrah, rijk aan tannines en onstuimig, vaak gekenmerkt door een vrij hoog alcoholgehalte
  • Grillo, elegant witte wijn met een breed bouquet, is fris en zacht, met een aangenaam minerale afdronk

Het karakter en de specifieke kenmerken van Siciliaanse wijnen

Microclima favorisce vini unici

De Siciliaanse wijnen zijn talrijk en gevarieerd, maar er is iets dat ze verenigt: het specifieke microklimaat dat de vruchten laat groeien en de samenstelling van de grond. Iedereen die in Sicilië is geweest weet het: temperatuur, lucht, de invloed van de zee, licht... alles draagt bij aan het creëren van de klimatologische omstandigheden die dit land gelukkig maken. En als het klimaat de druiven in optimale omstandigheden laat groeien, doet de grond de rest: samenstelling en in bepaalde gebieden verrijken de delen van vulkanische oorsprong de vruchten, waardoor de wijn unieke en geïnspireerde aromatische hints krijgen.

Wat zijn de meest geschikte gebieden

Le zone piý vocate della Sicilia

De verspreiding van de wijnstok op Sicilië is breed, en de gebieden die in de loop der jaren een leidende rol hebben gespeeld in de wereld van de Italiaanse wijn zijn er veel. Hier zijn ze: Erice, Segesta, Mazara del Vallo, Monreale, Agrigento en de Valle dei Templi, Pantelleria, het gebied van de Nisseni-kastelen, het graafschap Sclafani, Vittoria, Piazza Armerina, Messina (en de eilanden die naar beneden kijken vanaf de zee), Etna , Syracuse en Noto. Elk van deze gebieden biedt wijnen met een grote expressieve rijkdom aan, anders maar verenigd door een onnavolgbare ziel.

Hoe lang wordt al wijn geproduceerd in Sicilië

Storia del vino in Sicilia: una passione che dura da millenni

Recente studies uitgevoerd in archeologische vindplaatsen in de buurt van Monte Kronio (Sciacca) en Sant'Ippolito (Caltagirone) hebben vraagtekens gezet bij het idee dat de Feniciërs, tussen de VII en VIII eeuw n.Chr, de eerste wijnstokken op Sicilië introduceerden. Sommige kruiken uit de kopertijd (ongeveer 4.000 v.Chr.), herontdekt in Sicilië tussen Sciacca en Caltagirone, bevatten organische residuen die te wijten zijn aan de wijnbereiding. Wijn van Sicilië bestaat al veel langer dan eerder gedacht werd: als 6.000 jaar ervaring in het veld weinig lijkt...

Waarom voor een Siciliaanse wijn kiezen

Perchť scegliere un vino siciliano

Wijn in Italië is veel meer dan een slokje voor een aperitief: het is een rijkdom die in de wereld zeer weinig concurrenten heeft, zowel wat betreft de breedte van het aanbod als de kwaliteit van de producten. Het kiezen van een Siciliaanse wijn betekent het kiezen van een wijn die alle karakter, suggestie, smaak en traditie bezit van de beste wijnen van ons thuisland. Wijnen die, ondanks een prominente plaats in de Olympus van de meest representatieve te hebben verdiend, tot een paar jaar geleden als snijmateriaal verbannen werden (dat wil zeggen toegevoegd aan nobelere wijnen om hun smaak en soms kleur te verrijken), en pas onlangs begonnen ze een deel van het succes te krijgen dat ze verdienen.

Nog een geldige reden om Siciliaanse wijnen te ontdekken? Trakteer uzelf op een reis door de emoties van Sicilië, telkens opgeroepen door de geuren en aroma's die zijn wijnen weten aan te bieden.

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog