Het beroemde schiereiland

Maak een reis tussen de beroemdste wijnen van ItaliŽ

Het  beroemde schiereiland

Datum van publicatie: 09/05/2022

We weten het: Italië is een land van heiligen, dichters en ... drinkers. Waar je ook naar toe gaat, van Zuid-Tirol tot Pantelleria, je vind er altijd een wijnstok naar keuze en minstens één wijn die de trots van het gebied weergeeft. Vandaag begeleiden we je op een reis van noord naar zuid om de 8 toonaangevende wijnen van Italië te ontdekken.

 

De Nebbiolo uit Piemonte

Als er een wijnland is dat zijn onbetwiste koning heeft, dan is het wel Piemonte. En de koning is Nebbiolo. Uit hem zijn enkele van de meest kostbare DOC- en DOCG-wijnen in Italië en in de wereld geboren: Barolo en Barbaresco natuurlijk, en daarna de  Roero en de zogenaamde Nebbioli uit het noorden, zoals Boca, Bramaterra, Carema, Ghemme en Gattinara. Maar om te beginnen, is de juiste plaats de Langhe: probeer hem in deze versie en je zult begrijpen waarom hij hier de koning is.

 

De Prosecco uit Veneto

Wat kun je zeggen over de meest geliefde, ontkurkte, gedronken en geëxporteerde wijn van Italië? Niets dat nog niet bekend is, waarschijnlijk. Zelfs in de meest recente versie in roze heeft ze haar explosieve kracht bevestigd: van het aperitief naar beneden (vooral in de brut-versie) is ze nu één van de symbolen van de Italiaanse knowhow in de wereld. Probeer haar in deze rosékleurstelling.

 

De Lambrusco uit Emilia

In deze delen zeggen ze dat als je minstens één keer in je leven een tigella niet hebt vergezeld met een glas felrode wijn, het je geen geluk brengt. En dat kun je hem zeker niet kwalijk nemen: aan de andere kant is Lambrusco één van de meest geliefde wijnen van de Italianen, in staat om een ​​akkoord te bereiken van de meest veeleisende kenners tot aan degene met de meest relaxte smaakpapillen.Ontdek het hier.

 

De Sangiovese uit Toscane

Sangiovese is voor Toscane als de Nebbiolo voor Piemonte is. Misschien is het een simplificatie, maar de vergelijking gaat op: over wijn gesproken, veel van wat geweldig is in Toscane komt uit deze druivensoort, nobel en veelzijdig als weinig andere. Een zeer moderne klassieker, bijvoorbeeld om hier te proberen.

 

De Montepulciano uit Abruzzo

Vastberaden, rechtuit, compromisloos, maar toch verleidelijk en zelfs cerebraal. Montepulciano is zo, en in de afgelopen jaren heeft hij een wedergeboorte ondergaan (in binnen- en buitenland) waardoor het één van de Italiaanse bestsellers is, zelfs onder de meest veeleisende wijnkenners. Een wijn waar je van houdt of waar je van houdt, je hebt geen andere keuze. Hier is hij.

 

De Vermentino uit Sardinië

Als je een uitstapje naar het eiland wilt maken, heb je twee opties: ga erheen of drink een glas Vermentino. Een wijn die zo nauw verbonden is met haar land dat het een beetje hetzelfde is. Ze smaakt naar de Middellandse Zee, naar de zomer, naar zon en zout, met tinten die haar onnavolgbaar maken. Ontdek het hier.

 

De Primitivo uit Puglia

Warmte, warmte en nog eens warmte. Als dit is wat je zoekt in een wijn (en in een reis), is Puglia jouw bestemming, en is dit is jouw wijn. Om strikt met vrienden te drinken die je kent, praten over vakanties en dromen van zonsondergangen boven de zee. Als je dan een playlist van de Notte della Taranta aanzet...

 

De Grillo uit Sicilië

Door velen beschouwd als een gemakkelijk te drinken wijn, bevat ze het geheim van onsterfelijkheid: je krijgt er nooit genoeg van. Smaakt perfect bij vis, onmisbaar in een happy hour, tovert ze een glimlach op je gezicht, alleen al door haar naam te noemen. Probeer haar in deze biologische versie, die al haar fruitige geuren naar voren brengt.