Italiaans aperitief: een tijdloze traditie

Vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag heeft het aperitief nieuwe vormen aangenomen, maar het ritueel blijft, dat alle Italianen van noord tot zuid verenigt

Italiaans aperitief: een tijdloze traditie

Datum van publicatie: 26/05/2020

Tegenwoordig is de hoofdstad van het happy hour ongetwijfeld Milaan, maar het echte Italiaanse aperitief heeft meer dan twee eeuwen geschiedenis en een eeuwenoude traditie die zijn oorsprong vindt in de grootste steden van ons land.

Decennialang bracht het ritueel van het aperitief Torinezen, Venetianen, Napolitanen en Milanezen samen met een andere formule dan de huidige. Naast een alcoholische drank, vaak een goed glas wijn, was er niet een rijk buffet voorzien zoals het heden ten dage geldt, maar snacks en voorgerechten, zowel zoet als hartig.

Het aperitief uit het verleden vertegenwoordigden een moment om te delen in het gezelschap van vrienden vóór de lunch, soms zelfs laat in de ochtend en niet uitsluitend na het werk zoals het in onze tijd gebeurt. Het herbeleven van dit ritueel, nog steeds actueel onder de meest trouwe liefhebbers van het "authentieke" aperitief, vereist weinig ingrediënten, maar goed geselecteerd.

Hier is ons voorstel voor een happy hour die smaak, stijl en traditie ontmoet.

De bubbels, onvermijdelijke metgezellen tijdens een happy hour

Er kan geen sprake zijn van aperitief zonder een glas bubbels, de perfecte combinatie voor koude hartige voorgerechten, zoals canapés met artisjokcrème of lichte kaassnacks. U kunt een Extra Dry mousserende wijn combineren zoals de ‘900 Gran Giordano, licht en dorstlessend. Dankzij de citrus hints en fruitige aroma's heeft hij alles wat nodig is om uw aperitief met elegantie te verrijken. Bent u daarentegen een liefhebber van mousserende wijnen, dan laat onze Prosecco DOC u niet met een droge mond achter. Hij is aangenaam, evenwichtig en fijn en kan met smaak worden gedronken.

Stil of sprankelend? Pre-diner met een witte wijn

Fris, fruitig en verleidelijk: dit zijn de essentiële kenmerken die een witte wijn voor het aperitief moet bezitten. Loris Vino Bianco met zijn hints van perzik en ananas bezit alles wat een wijn nodig heeft om te drinken tijdens een happy hour. Combineer hem met koude pasta's of croutons met tonijn of ansjovis om optimaal van zijn body te genieten.

Het aperitief in rood met de Lambrusco

Als hij koud wordt geserveerd samen met een schaal vleeswaren en kazen, kan het aperitief bij uitstek alleen maar begeleid worden door een Lambrusco di Modena DOC. zijn. Sprankelend op het juiste punt, aangenaam en harmonieus, is hij de juiste wijn voor een Italiaans happy hour vol van substantie, bevrediging en sappigheid.