Herfstwijnen: kenmerken en hoe te kiezen

Hoe kun je jezelf het beste verwennen om het einde van de zomer onder ogen te zien

Herfstwijnen: kenmerken en hoe te kiezen

Datum van publicatie: 21/09/2022

Met de komst van oktober en de naderende herfstequinox begint het klimaat zonnige dagen af ​​te wisselen met de eerste koude dagen. De zomer eindigt en een bepaalde melancholie kan worden gevoeld bij het terugkeren naar de dagelijkse routine. Dus hoe kun je op de juiste manier omgaan met de komst van de herfst? Dit seizoen verdient het om te worden verwelkomd en gewaardeerd door te gaan wandelen in de parken en bos, misschien op jacht te gaan naar kastanjes, zonder de seizoensgebonden delicatessen zoals truffels, champignons, vijgen, pompoen, prei en granaatappel niet te vergeten! 

Maar dat niet alleen. In de maanden september en oktober bereiken de druiven hun ideale rijping en in de wijngaarden is de tijd aangebroken voor de wijnoogst. Waarom zou je daarom niet toosten op de herfst gecombineerd met seizoen recepten en uitstekende wijnen.

Hoe kies je de perfecte herfstwijn op basis van hun kenmerken

De herfst is het druivenseizoen! Hoewel we vaak de neiging hebben om specifieke soorten wijn te associëren met de verschillende seizoenen - door bijvoorbeeld de witte en frisse wijnen met de zomer te verbinden en de warme en volle rode wijnen te verbinden met de koudere seizoenen - zijn er in werkelijkheid veel mousserende wijnen, rode-, witte- en roséwijnen die zich voorbereiden om de
herfstgerechten optimaal verheerlijken. 

Hoe kun je jezelf oriënteren bij zoveel keuze? Het geheim is om de kenmerken van de wijnen en de trucs te herkennen die helpen bij het identificeren van de beste combinaties, gericht op het verbeteren van de smaken en seizoensgebonden geuren. Houd bijvoorbeeld in gedachten: niet overdrijven met de tannines en de alcoholische graad! De ideale wijnen voor de herfst worden in feite gekenmerkt door body en structuur, een goede persistentie en een verfrissende zuurgraad. Ze bezitten geuren van kreupelhout, aarde, tabak, rozijnen en rode bessen, eigenaardigheden die goed te combineren zijn met seizoensgebonden gerechten.

Welke wijnen kun je combineren met herfstproducten 

In de herfst beginnen de bladeren van de bomen in warme kleuren te verkleuren, van geel via rood, tot bruin: de natuur begint te veranderen en ook het fruit en groenten verkleuren in dezelfde nuances. Het is de combinatie met de voeding, als overeenkomst of contrast, die je bij elke gelegenheid begeleiden bij de keuze van de juiste fles. 

Een van de meest populaire herfstproducten op onze tafels zijn zeker de paddenstoelen, die in deze periode op zijn best smaken, samen met de kostbare truffel. Deze producten van het bos worden gekenmerkt door hun karakteristieke geur, daarom is het voor de juiste combinatie met wijn noodzakelijk om het recept, dat je samen met de wijn wilt serveren, goed te evalueren. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om te overwegen of in jouw menu champignons het hoofdingrediënt vormen, of dat ze als bijgerecht worden geserveerd.

Wijn en paddenstoelen: de beste combinaties 

Over het algemeen zijn paddenstoelen een aromatisch en delicate voeding. Wanneer ze rauw worden geconsumeerd, worden ze gekenmerkt door een intense en aanhoudende smaak, die kan worden verbeterd met een aromatische wijn, zacht en licht om aan deze smaak tegengewicht te bieden, zoals de Vermentino “Terre Siciliane” IGT: haar delicatesse vertegenwoordigt een elegante combinatie, zelfs bij soepen, en crèmes.

Als je anderzijds van plan bent om een ​​smakelijke eerste gang te bereiden, zoals tagliatelle of een paddenstoelen risotto, zullen wijnen zoals de Raggiante rosato of de Chardonnay Puglia IGT Biologico, met hun zachtheid en geëvolueerde geuren, een perfecte balans creëren tussen de smaken. 

Als je paddenstoelen wilt combineren met een rode wijn, vergeet dan niet om er een te kiezen met een volle, maar zachte, fruitige en kruidige smaak, met niet-invasieve tannines, zoals de Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2018  of de Dolcetto Piemonte DOC

Combinatie van tartufo met wijn: welke moet je kiezen

Immagine che contiene pastoDescrizione generata automaticamente

De kostbare en geurige truffel, afhankelijk van de kenmerken van het gerecht, waar hij de hoofdrolspeler is, kan worden gecombineerd met zowel een gestructureerde witte wijn als een verfijnde rode wijn

Privilège zachte wijnen, die niet te aromatisch zijn of gekenmerkt worden door een duidelijke zuurgraad. Als je kiest voor een eerste gang op basis van truffel of voor een spiegelei gearomatiseerd met truffel, vormen witte wijnen met potentiële rijping, zoals de Oltrepò Pavese Riesling Doc of de Langhe Arneis Doc de ideale combinatie.

Als de truffel wordt geserveerd bij gerechten met rood vlees, is een rode wijn met een niet-excessieve structuur en een goede aromatische complexiteit, zoals een Chianti, een Barbera of een delicate Dolcetto, altijd een winnende keuze. Bij meer gestructureerde en complexe gerechten, zijn grote Italiaanse rode wijnen, zoals Barolo, Barbaresco en Amarone della Valpolicella, het beste geschikt.

Welke wijnen kun je combineren met pompoen?

Het pompoenseizoen is eindelijk begonnen! Gekenmerkt door delicatesse, zoetheid en veelzijdigheid, leent deze groente zich uitstekend voor vele bereidingen, zowel zoet als hartig en kan op veel manieren worden klaargemaakt. Deze kenmerken kunnen suggereren dat de combinatie van pompoen met wijn een beetje moeilijk is, maar in werkelijkheid kan met de juiste wijn de smaak van pompoen in harmonie worden verbeterd

Bij pompoen risotto vormt een frisse en hartige wijn de beste combinatie, om de zoete trend van het gerecht in evenwicht te houden, zoals een Riesling, Lugana of Chardonnay, terwijl bij meer complexe voorbereidingen, zoals risotto die gemengd is met kaas of gegrilde, of gefrituurde pompoen, is een Prosecco de juiste keuze

Bij pompoensoep of bij lichte en delicate bereidingen zijn de Vermentino of de Falanghina Campania IGT, daarentegen de meest geschikte wijnen, dankzij hun goede smaak, om met de pompoensoep te combineren. Bij eerste bewerkelijke en smakelijke gangen, zoals witte lasagne met pompoen of gevulde pasta, zal de Raggiante Rosato o il Lambrusco iedereen verbazen!

Kastanjes en wijn: een perfecte combinatie!

Immagine che contiene tavolo, cibo, vino, vetroDescrizione generata automaticamente

De geur van geroosterde kastanjes is degene die het meest bij de herfstwandelingen hoort en een goed glas wijn kan deze smaakervaring alleen maar voltooien! Traditioneel worden geroosterde kastanjes gecombineerd met nieuwe wijnen, maar ook een goede Lambrusco di Modena DOC, sprankelend en beminnelijk, wordt gewaardeerd om de mond van de papperigheid van de kastanjes te reinigen. 

Over het algemeen geven kastanjes de voorkeur aan een combinatie met jonge en niet erg gestructureerde rode wijnen, tenzij ze worden gebruikt als ingrediënt in gerechten en voorbereidingen, bijvoorbeeld in de vullingen van pasta of bij geroosterd vlees: hierbij passen meer gestructureerde en complexe rode wijnen perfect, zoals een Aglianico of een goede Dolcetto. En voor een smakelijke risotto met kastanjes en Gorgonzola? De Barbera en Montepulciano d'Abruzzo zijn hierbij perfect passende wijnen om continuïteit te geven aan deze smaken. 
 
Nu je weet hoe je de wijnen moet kiezen voor je herfstgerechten, geniet ervan en laat je inspireren door de recepten en wijnen van Giordano, om van dit seizoen van plezier van lekker eten en smaakvolle gerechten te genieten!
 

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog