De oorsprong van Halloween

Tradities en curiositeiten achter de engste nacht van het jaar

De oorsprong van Halloween

Datum van publicatie: 28/10/2020

Zaterdag 31/10/2020  wordt een nacht met  volle maan, dit toeval komt niet vaak voor en dit jaar wacht ons een avond met een  zeer suggestieve   atmosfeer.

Velen geloven dat  het Halloween feest  van Amerikaanse oorsprong is, maar in werkelijkheid leiden de eerste sporen van deze gebeurtenis naar het groene Ierse  eiland, toen het nog gedomineerd werd door de  Keltische bevolking. Deze dag was vooral belangrijk, omdat hij de overgang van zomer naar winter symboliseerde. De Kelten waren een volk van veehouders en in deze tijd van het jaar brachten ze hun kuddes terug naar de vallei om zich voor te bereiden op de komst van koude dagen. In de cultuur van dit volk viel  31 oktober  samen met  oudejaarsavond: vroeger organiseerden ze  lange feesten om de overgang naar het nieuwe jaar  te vieren. De Kelten geloofden dat op diezelfde avond de geesten van het hiernamaals zouden terugkeren om ongestoord rond te dwalen in de wereld van de levenden en om hulde te brengen aan de oude voorouders verzamelden ze zich in het bos voor de ceremonie van het aansteken van het Heilige Vuur, droegen ze groteske maskers en offerden ze dieren ter ere van de geesten die op deze dag naar de aarde waren teruggekeerd.

Eeuwen zijn inmiddels verstreken van deze  oude rituelen  en de invloed van religies heeft deze feestdag een andere inhoud en betekenis gegeven dan de oorspronkelijke, maar ondanks alles is  het centrale thema van de feestdag onveranderd gebleven in de tijd.  De doodscultus  is in feite in overeenstemming met wat er in de natuur gebeurt tijdens het  winterseizoen: het leven lijkt stil te zijn, terwijl het in werkelijkheid ondergronds wordt vernieuwd, waar traditioneel, tussen de andere, de doden rusten.

Tegenwoordig wordt deze dag op veel verschillende manieren gevierd en heeft elk land zijn eigen tradities. Het is  een tijd van plezier,  speciaal voor kinderen die  zich graag verkleden  en  naar believen  snoep eten, maar het zou dat ook voor volwassenen moeten zijn. In tegenstelling tot wat velen denken, behoort Halloween daarom ook tot onze traditie, maar meer nog,  heeft het zijn wortels in iets diepers: een thema met een unieke oorsprong en met hetzelfde doel, dat ons allemaal raakt en verenigt.

Wij vinden dat  31/10/2020  op een speciale manier gevierd moet worden met een  menu ideaal voor deze gelegenheid. Om mee te combineren stellen we de  Luminante lijn voor:  de perfecte wijnen voor Halloween avond.

 

Voorgerecht 

Tris di Bruschette

Snijd en verwarm sneetjes vers brood, breng ze op smaak met een scheutje extra vierge olijfolie en vul ze met deze specialiteiten:

Artisjok Crème

Smakelijke paprika's

Gedroogde Tomaten met Kappertjes

 

Wijn om mee te combineren

Voor dit voorgerecht raden we de Luminante Vino Bianco d'Italia aan

 

Eerste gang

Risotto met Eekhoorntjesbrood

Voorbereiding:

1. Giet in een pan 40 g boter met een fijngesneden ui en bak het op laag vuur.

2. Voeg de schoongemaakte champignons toe, snijd ze in plakjes of partjes.

3. Laat het nog een paar minuten koken en voeg dan de rijst toe.

4. Laat het nog een paar minuten roosteren voordat u de witte wijn toevoegt.

5. Laat deze verdampen op hoog vuur, ga verder met koken en voeg geleidelijk de hete bouillon toe.

6. Breng het op smaak met peper en zout.

7. Als de risotto gaar is, roert u de resterende boter en geraspte Parmezaanse kaas erdoor.

8. Versier de bereiding met gehakte peterselie en garneer het met blaadjes.

 

Of probeer onze Risotto met Eekhoorntjesbrood, deze is erg lekker en heel gemakkelijk te bereiden.

 

Wijn om mee te combineren

Voor deze eerste gang raden we de Luminante Vino Rosso d'talia 2019 aan

 

Tweede gang

Gebraden schenkel

Voorbereiding:

1. Neem een ​​varkensschenkel van ongeveer 1 kg (dosis voor minimaal 4 personen) en verwijder voorzichtig het overtollig vet, vooral van de buitenste delen

2. Breng het nu op smaak met peper en zout en bak het dan in een pan aan alle kanten ongeveer in een tiental minuten bruin.

3. Bevochtig vervolgens de schenkel met witte wijn, laat deze verdampen, doe hem in de oven en kook hem 50 minuten op 200 graden, waarbij u de schenkel vaak draait; voeg halverwege het koken de tijm toe en giet er een beetje water overheen

4. Haal de pan uit de oven, verwijder de schenkel, plaats hem op een serveerschaal, en breng hem op smaak met de kooksaus en garneer het met een takje rozemarijn en de rest van de tijm

 

Of probeer onze Geroosterde Schenkel, een echte specialiteit, klaar in slechts 20 minuten

 

Wijn om mee te combineren

Voor deze tweede gang raden we de Luminante Rosso d’Italia 2019 Biologico aan

 

En tot slot ...

Exclusief voor deze gelegenheid wacht u een assortiment van goedheden   tegen gereduceerde prijzen. Ontdek de Promotie

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog