Courgettebloemen: 5 recepten en welke wijnen erbij passen

Een bloem met oneindig culinair potentieel, voor bij Italiaanse witte wijnen, rode wijnen en rosés

Courgettebloemen: 5 recepten en welke wijnen erbij passen

Datum van publicatie: 08/05/2024

De Italiaanse gastronomische traditie - vooral die van de armere, boeren - loopt voorop als het gaat om het gebruik van ingrediënten die gewoonlijk als afval worden beschouwd. De trend heeft niet alleen betrekking op varkensvlees - waarvan, volgens een beroemd spreekwoord, 'je niets kunt weggooien' - maar ook op groenten, vaak de hoofdrolspelers van voedselverspilling. Onder de gerecyclede ingrediënten die geschiedenis hebben geschreven in de thuiskeuken zijn pompoenbloesems, bloeiwijzen die groeien aan de uiteinden van courgettes of op de pompoenplant, rijk aan vitaminen en minerale zouten, en perfect voor het creëren van eenvoudige maar smakelijke gerechten.

Hier zijn 5 recepten met pompoenbloesem en de beste wijnen die erbij passen!

 

1. Een tijdloze klassieker: in beslag gebakken pompoenbloesems

 

Als je in een regio bent, is gebakken waar je bent. In het geval van gefrituurde courgettebloemen - een grote klassieker onder de Italiaanse aperitieven en streetfood - zijn het Emilia-Romagna, Lazio, Basilicata en Calabrië die de gewoonte delen om deze bijzondere bloeiwijzen op verschillende manieren te bereiden. In de eenvoudigste versie worden ze in een beslag van bloem, water en bier gedompeld en in veel kokende olie gebakken, maar echte kenners van het genre geven er de voorkeur aan om het geheel te verrijken door de bloemen te vullen met een stukje kaas of mozzarella en een ansjovis, om het gehemelte te veroveren met een explosie van smaken waardoor je meteen om een tweede portie zult vragen.

De wijn bij deze recepten voor gevulde courgettebloemen moet het gehemelte kunnen ontvetten van de vettigheid van het frituren en tegelijkertijd de hartigheid van de ansjovis ondersteunen, zoals een Prosecco DOC Rosè Spumante Millesimato 2021. Bijzonder geschikt voor visgerechten en smakelijke hors d'oeuvres, gaat hij goed samen met gebakken pompoenbloesems, dankzij een verfrissende bruis en een levendig organoleptisch boeket, waarin hints van bloemen en rood fruit waarneembaar zijn, met een vleugje viooltjes. Een ware meester in de kunst van het aperitief!

 

2. Pasta met courgettebloemen, feta en paneermeel
 

Pompoenbloemen gebruiken in de Italiaanse gastronomie betekent dat er verschillende manieren zijn om ze om te toveren in een smakelijke smaakmaker voor pastagerechten. In kookboeken en blogartikelen staan recepten voor alle smaken, van licht tot vol, verrijkt met intense en pittige smaken.

Geurige en smakelijke pasta met pompoenbloesems, feta en broodkruim is perfect om de smaakpapillen te prikkelen tijdens lente- en zomerlunches. In dit gerecht botst de natuurlijke zoetheid van de pasta met de zure nasmaak van de Griekse kaas, terwijl het broodkruim het een kenmerkende, licht knapperige textuur geeft. Het resultaat van deze recepten voor pasta met pompoenbloesems is een uitstekende balans van verschillende smaken, die een wijn met een pittig karakter verdienen.

In dit geval kan men inzetten op een rode wijn met een goed alcoholgehalte, zoals een Cannonau di Sardegna DOC, gekenmerkt door een opmerkelijke aanwezigheid van tannines en duidelijk herkenbare mediterrane suggesties. Bij het proeven is hij lichtjes kruidig en balsamico, geschikt om te combineren met lokale kazen, maar ook geschikt om te combineren met de intense smaken van feta.

 

3. Risotto met courgettebloemen en garnalen

 

come cucinare i fiori di zucca e quale vino abbinare

 

Pompoenbloesems zijn uitstekend op zichzelf of in combinatie met andere groenten, vleeswaren, kazen en hartige vleeswaren, maar gaan ook goed samen met ingrediënten van zeevruchten en creëren een speciale samenwerking met garnalen. Deze laatste, gekenmerkt door zacht vlees met een lichtzoete nasmaak, vinden in de courgettebloemen uitstekende bondgenoten om een smakelijke en lichte smaakmaker te maken voor risotto's die eenvoudig te bereiden zijn, maar ook uitstekend om gasten te verrassen met een ander recept.

De beste wijn voor pompoenbloesemrecepten zoals deze is een lichte en delicate witte wijn, zoals een veelzijdige Vermentino di Sardegna DOC 2022, de protagonist van perfecte combinaties met groenten en visgerechten. Gekenmerkt door een strogele kleur met groene reflecties en een aromatische lading die doet denken aan een boeket bloemen, geeft Vermentino zijn verfrissende ziel vrij dankzij zijn citrusgeuren, die ook een bittere toets toevoegen aan de afdronk.
 

4. Pizza met courgettebloemen en worst
 

Margherita, marinara en quattro stagioni zijn echte evergreens voor pizzafans, maar deze gastronomische sector heeft al lang geleden laten zien dat het met een snufje creativiteit mogelijk is om ongewone combinaties te maken, en - waarom ook niet - nieuwe trends. Pizza met pompoenbloemen en worst is een uitstekende culinaire gimmick om het gehemelte een perfecte balans te geven tussen de delicatesse van deze bloeiwijzen en de hartigheid van de worst, die meteen uitnodigt tot een tweede sneetje.

De keuze valt in dit geval op het ontkurken van een fles fluweelzachte Cabernet Sauvignon Puglia IGT.

Een karakter als dat van deze wijn - die met de jaren bijteriger wordt - moet de zoute, smeuïge smaak van de worst het best ondersteunen. De bloemige en kruidige aroma's en de bijzondere toetsen van viooltjes en peper zijn uitstekende eigenschappen om zelfs de meest intense afdronk te weerstaan!

 

5. Omelet van pompoenbloem en lente-ui
 

In de drukte van alledag is de omelet de belichaming van die snelle maaltijd die je zelfs kunt bereiden als je weinig tijd hebt. Met een paar extra ingrediënten en zorg kan dit recept echter worden verrijkt en veredeld, bijvoorbeeld door pompoenbloemen en lente-ui aan het geklopte ei toe te voegen, die het een extra vleugje smaak en kleur geven.

De beste combinatie van wijn en pompoenbloesem is in dit geval een fles die de intense geuren van gebakken ei en groenten aankan, die een tegenwicht vormen voor de delicatesse van de bloemen. De keuze kan vallen op een Lugana DOC, een wijn die vooral houdt van recepten uit het meer, maar die ook zijn mannetje staat bij eiergerechten en groenten met intense, slepende aroma's. In deze taak blinkt hij uit dankzij een goede structuur en body, maar vooral door een aangeboren frisheid, die hij te danken heeft aan de hartige smaak en de organoleptische tonen van bloemen, perzik, citrus en tropisch fruit.

Nu je weet hoe je pompoen moet koken, is het tijd om de wijn te kopen die je nodig hebt om ze op hun best te combineren. Ontdek de Giordano Wijnen catalogus!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog