TAG: grappa

Bianca, invecchiata of barricata? Hoe kun je de verschillende grappa soorten proeven

Het typische destillaat van de Italiaanse traditie

Bianca, invecchiata of barricata? Hoe kun je de verschillende grappa soorten proeven

Datum van publicatie: 26/10/2022

De grappa vertegenwoordigt de Italiaanse sterke drank bij uitstek. Om puur te worden geproefd, zoals een echte fijnproever, als een bittere meditatiedrank na de desserts of in combinatie met chocolade, en om als zodanig te worden gedefinieerd, moet de grappa volgens de Italiaanse wet in Italië worden geproduceerd. In feite zijn alle grappa's geboren uit de destillatie van het druivenpulp van Italiaanse druiven, of wat overblijft van de druiven na te zijn onderworpen aan de wijnbereiding.

De diverse soorten grappa

Als het gaat om grappa, worden verschillende termen vaak gebruikt, dit omdat er verschillende soorten zijn waarvan de beroemdste bianca, invecchiata en barricata zijn. 
Om de grappa's in kleur en smaak verschillend te maken, zijn er de productieprocessen, de druiven variëteit (of de wijnstokken) van de gebruikte druivenpulp en de mogelijke rijping op hout, daarom is het essentieel om de verschillende grappa soorten en de juiste kneepjes te kennen om ze op hun best te proeven.
De grappa's worden ook onderscheiden op basis van het gebied van herkomst en tussen een enkele druiven variëteit, mono-variëteit, en poly-variëteit, of afkomstig van druivenpulp van verschillende wijnstokken, zoals de Grappa di Amarone, verkregen uit druivenpulp van Corvina-, Molinara- en Rondinella druiven, de wijnstokken protagonisten van deze geweldige rode Veneto.

De grappa bianca en giovane

Met een harmonieuze en delicate smaak, wordt de witte grappa, ook wel jonge grappa genoemd, aan het einde van de destillatie niet onderworpen aan een rijping, maar wordt ze overgebracht in glazen- en stalen containers om kort te rusten voordat ze gebotteld worden. Om deze reden is deze grappa kleurloos en is zij ook degene die de aroma's van het druivenpulp van de initiële druiven variëteit overbrengt op het eindresultaat. 
Weet je dat er ook een aromatische jonge grappa soort bestaat? Dit is degene die afkomstig is uit een aromatische druiven variëteit, die haar geuren overbrengt in het wijnglas, zoals in het geval van de Grappa di Moscato. Niet te verwarren met de gearomatiseerde grappa, dat wil zeggen eenvoudig verrijkt met kruiden, wortels en essences.

De grappa invecchiata of stravecchia 

In tegenstelling tot de witte, vereisen de andere soorten grappa een rijping, een periode van verfijning in houten vaten van welke aard dan ook en grootte, wat bijdraagt ​​aan het overbrengen van verdere eigenaardigheden van smaak en kleur naar de grappa. In het bijzonder kunnen ze worden onderscheiden in:

  • Grappa invecchiata: de minimale rijpingsperiode op hout bedraagt 12 maanden en wordt gekenmerkt door warme en diepe aroma's, zoals een Grappa di Barolo Invecchiata;
  • Grappa riserva of stravecchia: de rijping in dit geval is verlengd tot 18 maanden. Het heeft zachte en kruidige aroma's, zoals de elegante Grappa di Pinot Grigio Riserva.

De grappa affinate op kleine eikenhouten vaten: de barricata

De grappa barricata, in tegenstelling tot de gerijpte, is onderworpen aan een rijpingsperiode van ten minste een jaar in specifieke kleine Franse eiken vaten met een capaciteit van 225 liter, de barriques, die de grappa haar vermaarde zachtheid en rondheid geven.

Hoe kun je de verschillende soorten grappa proeven

Elke grappa heeft haar eigen eigenaardigheden, maar hoe kun je elke soort op zijn best proeven?

  • Serveertemperatuur: een jonge grappa wordt ideaal geserveerd tussen 9 en 13º, terwijl een gerijpte grappa op ongeveer 17º moet worden geserveerd. De kaarten van de Giordano grappa’s vermelden de ideale serveertemperatuur;
  • Grappa glas: om alle aroma's van de grappa te waarderen, heb je het juiste glas nodig. Proef de barricata grappa met een  Harmony glas of in elk geval een breder glas dan het typische glas waarmee je een grappa proeft, die meer geschikt is voor het jonge soort;
  • De temperatuur van de glazen: ze moeten op kamertemperatuur zijn en het is goed om het glas met een jonge grappa aan de steel vast te houden, om te voorkomen dat haar aroma's verdampen. Voor oude grappa's daarentegen is het niet nodig om deze voorzorgsmaatregel te volgen, omdat de opwarming het gehemelte helpt de aroma's beter te benadrukken; 
  • De neus niet in het glas stoppen: het hoge alcoholgehalte van de grappa zou de proeverij bestraffen door het reukvermogen te verdoven en de juiste waardering van de geuren van de eau-de-vie weerhouden.

Nu je weet hoe je dit destillaat van de Italiaanse traditie op zijn best kunt proeven, maak een keuze tussen de verschillende soorten grappa’s van Giordano Wijnen en proef als een echte expert!