Wijnen voor de feestdagen

De beste combinatie om iedereen te verrassen met Kerstmis en daarna: ontdek ze hier

Wijnen voor de feestdagen

Datum van publicatie: 20/12/2021

Kerstmis, Kerstmis, Kerstmis! De marathon van lunches en diners begint hier en eindigt met de beste wensen voor het nieuwe jaar. En als je ook bent "opgeroepen" om in de keuken jouw kunsten te vertonen, weet je heel goed dat het kiezen van de juiste wijn een beslissing is die met aandacht en zorg moet worden genomen. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de basisingrediënten van het gerecht, de soorten kruiden, de kruidigheid en niet in de laatste plaats de smaak van de gasten. En als tijdens de feestdagen alles klopt, van het traditionele recept tot iets originelers, is het ook zo dat het combineren met wijn vaak een delicate aangelegenheid blijft.

Hier zijn enkele ideeën waaruit je inspiratie kunt putten voor jouw feesttafel. Van aperitief tot dessert, hier vind je gerechten en onze tips voor een perfecte combinatie.

Laten we beginnen!

 

Aperitief en voorgerechten: ze openen de dans

De eerste indruk is altijd heel belangrijk: het aperitief en het voorgerecht luiden het succes in van wat komen gaat en daarom is het kiezen van de juiste combinatie van groot belang (evenals tevredenheid). Voor wie zich focust op een traditioneel menu, is er niets beter dan te beginnen met een klassieke Prosecco DOC, de mousserende wijn bij uitstek van de Venetiaanse traditie. Dankzij zijn aangenaam levendige, harmonieuze en delicate smaak zal hij de koning van het aperitief zijn. Als het voorgerecht canapés, vegetarische gerechten, verse kazen en, in het algemeen, meer "lichte" recepten bevat, dan kan je bij voorkeur een Rosé Millesimato serveren: de hints van krenten en frambozen, gecombineerd met een fijne en aanhoudende perlage, karakteriseren deze bubbel van grote finesse en elegantie.

 

Eerste borden: 3 voorstellen voor een gegarandeerd succes

Met de voorgerechten bevinden we ons officieel al in het middelpunt van de lunch en het diner. Wij adviseren je drie geweldige klassiekers die altijd gewaardeerd worden, waarmee je gegarandeerd succes zult hebben bij alle diners.

Ons eerste voorstel richt zich op de onvermijdelijke lasagne, een uitgebreid en smakelijk voorgerecht, het vlaggenschip van de Emiliaanse en Bolognese keuken. En om in dezelfde sfeer te blijven, begeleid je ze met een goede Lambrusco, met zachte tannines en een aangenaam fruitig aroma.

Een ander typisch gerecht voor een feesttafel is cannelloni gevuld met ricotta en spinazie. Hier wordt het groene licht gegeven voor een zachte witte wijn met een goed alcoholgehalte, zoals een Fiano. De intense bloemige en fruitige aroma's zijn precies wat je nodig hebt om de rijke smaak van dit voorgerecht te versterken.

Als je van risotto houdt, schenkt de smakelijke dressing met worst en champignons altijd vreugde. Probeer het eens met een Barbera d'Asti, een gestructureerde en beslissende rode wijn, met een zeer aanwezige tannine, die de mond kan reinigen van de vettigheid van het gerecht.

 

Tweede borden: rode of witte wijn?

Zelfs bij tweede borden wordt het spel gespeeld tot aan de laatste hap. Over het algemeen is de regel dat het moet worden gecombineerd met een rode wijn, als het menu op vlees is gebaseerd, met een witte wijn als de hoofdrolspeler vis is of lichtere gerechten, op basis van groenten.

Probeer bijvoorbeeld bij gebraden kalfsvlees een fruitige Cabernet Sauvignon of een Bonarda dell’Oltrepò, schoon en licht van smaak. Als je daarentegen een smakelijke stoofpot serveert, focus je dan op een belangrijke en complexe wijn, zoals de Barolo.

Bij een visgerecht van de mediterrane traditie, zoals octopus met aardappelen of gegratineerde sint-jakobsschelpen, probeer dan een delicaat en aangenaam witte, zoals Pinot Grigio, die het gerecht kan begeleiden, zonder de smaken te overheersen.

Dessert, van Pandoro tot Panettone

En je hebt de grote finale bereikt! Of je nu een liefhebber bent van de Milanese Panettone of een grote Pandoro-liefhebber, kijk bij het kiezen van je wijn naar Dry of Extra Dry mousserende wijnen, dat wil zeggen, met een hoger suikerresidu dan hun Brut en Extra Brut versies. In dit geval zelfs "zoet roept zoet": een te frisse bubbel zou een contrast creëren dat niet bijzonder aangenaam ligt in de mond. Ons advies? Een Spumante Blanc de Blancs Dry, zacht en met een goede structuur (zeker nodig als je je plak pandoro begeleidt met de klassieke mascarponecrème!).

Maar om een ​​maaltijd echt als een koning af te sluiten, mag je de ammazzacafè niet missen, één van de favoriete rituelen van ons Italianen. Groen licht voor limoncello, grappa en bitters: je weet heel goed dat hier behoefte aan is, vooral na de feestmaaltijden...